BEYAZŞEHİR, Erzurum’un çok kıymetli bir kültür eseri, mütevazı sahibi Palandöken Belediyesi’nin çıkarttığı Tarih-Kültür-Edebiyat dergisinin adı…
Geçmişte ya da günümüzde, yerel yönetimlerin ya da çeşitli STK’ların kurumlarının harcamalarıyla çıkarttıkları veya neşrettikleri kültürel ya da tanıtım eserlerinin içeriklerine şöyle bir göz atacak olursak, seke seke her sayfada başkan görsellerine, atasözü gibi başkan sözlerine bol bol rastlarsınız.
Tanıtımdır, hizmetlerin anlatımıdır; Tabiidir, olabilir, ancak kültürel yayınlarda da bunu sıkça yaparsanız, bu doğru değil, bunu bugün ben söylemesem yarın yadırganacaksınız, rakip siyasilere de malzeme olursunuz. Her ne kadar günümüz kitle iletişim ortamına internet hâkim olsa bile, bu yeni efendiye biat eden geleneksel kitle iletişim araçlarından biri olan dergiciliği bunun dışında tutmak lazım; Çünkü, gazetecilikte klasik bir sözdür; Bir doktorun hatasını toprak örter, bir gazetecinin hatası sayfalarda yıllarca kalır.
Bu girizgâhı şu sebeple yaptım; Allah uzun ömür versin! Eski belediye başkanlarından Necati Güllülü’nün bir ara çıkarttığı bir dergide kullanılan fotoğraf sayısı haber olarak gazetelerde yer almıştı. Şimdikilerle kıyaslanması mümkün bile değil…
Bu anlatı bir yana, Palandöken Belediyesi’nin binbir emekle hazırlattığı Beyazşehir Dergisi, 1 Şubat 2017 Çarşamba günü okuyucularıyla buluşacak.
3 aylık dönemsel yayımlanan ve bu baskı 20’inci sayısı neşredilecek dergide bugüne kadar Başkan Orhan Bulutlar’dan kişisel tek sayfa siyasi, politik tanıtım olmadı, görülmedi.
Palandöken Belediye sınırları dahilinde kalmadı, tarihi, edebiyat, sanat ve kültürel anlamda objektif olarak Erzurum’un geneli hep baz alındı.
Hele hele bu sayı Erzurum kültürü adına öylesine dolu geliyor ki, aşağıda sıralayacağım ilkleri bu dergide göreceksiniz.
Dergiyi sabırsızlıkla beklemenizi ve yurtiçi, yurtdışı veya dünyanın neresinde olursanız olun dergideki adresten iletişimle talep etmeniz halinde derginin sizlere ücretsiz ulaştırılacağı da hatırlatmak isterim.
Beyazşehir Palandöken Dergisi’nin Erzurum’a ciddi anlamda kültürel değer katkısından dolayı
Başkan Orhan Bulutlar’ı,
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Tahir Çolak’ı,
Özellikle derginin hazırlanmasında ciddi katkıları olan önceki genel yayın yönetenleri ile birlikte son sayıda çok önemli bir fark ortaya koyan kültür aşığı, yürüyen Erzurum arşivi ve sevdalısı, alçak gönüllü güzel insan Naci Elmalı
Ve tasarımcı, kadirşinas dostum Mehmet Seçer’i, fotoğraflarıyla önemli destek veren Cem BAKIRCI - Ahmet AKBUĞA, Furkan NEHRİ - Süleyman EYGÖREN’i cani gönülden kutluyor, Erzurum adına alkışlıyorum.
Bendenizin de son sayılarda birkaç fotoğrafı var. Umarım beğenirsiniz.
İŞTE 20. SAYININ ÖZETİ
Bu dergi beklenmez mi?
-Beyazşehir Palandöken Dergisi'nin 20. sayısı 50 yıl önce yaşanan bir facia ile başlıyor. Dumlu Yeşildere'de nöbetten gelen bir askerin sobayı benzinle yakmaya çalışması sonucu çıkan yangında 65 askerimiz şehit olmuş, çok sayıda askerimiz yaralanmış, konu TBMM'de ele alınmıştı. Dumlu faciasının 50. yılı nedeniyle ETÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Murat Küçükuğurlu tarafından kaleme alınan yazıda, o geceye ait birçok bilgiyi bulacaksınız. Yazıda kullanılan görseller arasında o gece nöbetçi olan askerin fotoğrafı, şehit olan askerlerden dördü, hastanede tedavi altına alınan yaralıların gazetelerde yer alan görseli, kurtarma çalışmalarından bir kare ve o günkü gazeteler yer alıyor.
-Öğrencilerin 'Naim Baba' diye sevip saydığı, eşimin de öğretmeni ve babası olan rahmetli “Naim Alkan”ı da yine bu sayıda okuyacaksınız. 'Naim Baba'nın verdiği eserler ile kendi el yazısıyla tuttuğu notlar da yazının ekleri arasında yer almış.
-Erzurum'da şoförlüğün pîri, kentimize arabayı ve otobüsü ilk getirenlerden Orhan Noyan ile o günler üzerine bir söyleşi... Naci Elmalı'nın yaptığı söyleşide okuyucular Araplar Düzü'nün gerçekte ne anlama geldiğini, bugün anayol olan bu bölgede bir şehitlik bulunduğunu, orduya üç uçak bağışlayan Nafiz Kotan'ın nasıl öldüğünü ve nereye gömüldüğünü öğrenecekler. Ayrıca Araplar Düzü'nde bulunan ve bugün kaybolan değerlerimiz arasında yer alan şehitlikteki abidenin Av. Tuncer Aktaş tarafından ilkokul üçüncü sınıfta iken defterine yapılmış krokisi de bu söyleşi içinde yer alıyor. Söyleşide o günkü Erzurum'a ait fotoğraflar ve o dönem yapılan Hac yolculuklarına ait hatıralar var.
-Kemalettin Kâmi Kamu, Ali Nihad Tarlan, Osman Kemali Efendi, Hacı Halis Efendi, İlhami Çiçek, Zühtü Başar ve Emetü'l Cebbar Hatun'un anlatıldığı bu sayıda okuyucular, Alvarlı Efe'nin aslında Kındığılı olduğunu öğrenecekler. Alvar İmamı Muhammed Lütfü Efe'nin hayatta iken çektirdiği tek gerçek fotoğrafından çizilmiş bir portrenin yer aldığı dergide, İbrahim Hakkı Hazretleri ile Efe Hazretlerinin aslında aynı soydan geldiğine dikkat çekiliyor. Efe Hazretleri'nin babası Hüseyin Efendi'nin Ermeniler tarafından şehit edilirken başında bulunan kanlı takkesine de yer verilen yazıda Erzurum Destanı şiirinin Beyrut'ta yazıldığını anlatan küçük bir bölüm de bulunuyor.
-Karaz Meydan Muharebesi, önceki hafta vefat eden rahmetli hocamız Orhan Okay'ın Erzurum'u, Ziya Paşa'nın incileri, MTTB'nin efsane başkanlarından Rasim Cinisli röportajı, bir zaman meydanların tozunu atan ciritçilerin fotoğraflarıyla süslenmiş güzel bir cirit yazısı ile birlikte kentimizin güldüren yüzlerinden Recep Re'nin 'Temmuz' dergisi de Beyazşehir Palandöken'in sayfalarında yerini aldı.
-Yalnızca bir noktaya odaklanmadan tam bir şehir dergisi havasında hazırlanan 20. sayıda Erzurum'un velilerinin yanı sıra yiğitleri ve delileri de anlatılıyor. Bu sayıda Astronot Hikmet'in ağasına getirdiği zabıtalarla gülecek, Hafız Deli Nihat'ın yaşamın şuuruna dair cevabıyla şaşıracaksınız. Galatasaray'ın taçsız kralı Metin Oktay'ın Erzurum karmasına karşı futbol oynadığını biliyor muydunuz? Erzurumspor'un Fenerbahçe'yi 3-0 yendiğini hatırlıyor musunuz? Matbuat bölümünde Erzurumspor ile ilgili bir kaç kare görecek, eskileri yâd edeceksiniz.
-Bir İngiliz doktorun Erzurum'un stratejik önemi üzerine raporunu, Müftü Salih Efendi'nin İranlılar tarafından kışkırtılan halk tarafından nasıl şehit edildiğini, Erzurumlu avcıların dağlardaki hayatını ve Erzurum'daki av kültürünü yine bu sayıda okuyacaksınız.
-Saim Sakaoğlu röportajı, Nesip Yağmurdereli, Pasin'in Yolları, Mehmet Alptekin'in Erzurum hatıraları ile dolu dolu 208 sayfadan oluşan Beyazşehir Palandöken dergisinin 20. sayısı, 1939'da Ulus Gazetesi'nde yayımlanmış mükemmel bir hikaye ve eski belediye başkanlarından Orhan Şerifsoy'un gazeteci Kadir Sabuncuoğlu'na gönderdiği mektupla sona eriyor.
FACEBOOK YORUMLAR