Erzurum’a uçak seferleri ile ilgili sorunlar her geçen gün biraz daha artıyor. Uçuş iptalleri, bazı seferlerin kaldırılması, Başkent ve İstanbul’a günlük seferlerin teke düşürülmesi, bilet fiyatlarındaki dengesizlik ve fiyatlara sonradan yansıtılan gayri hukuki giydirme ücretler ve daha başka olumsuzluklar… Uçuşu iptal edilen yolcu haklı olarak sosyal medya hesabından veryansın ediyor. Uçak biletlerindeki yüksek fiyatlardan cebi yanan vatandaş, vekâletini verdiği siyasilere atfen “sahipsiz memleket” diyerek bir anlamda kendini avutuyor. Biz de sorunu aylardır yazıp çizip duruyoruz. Sonuç kocaman bir sıfır… Yesen de bu yemesen de… THY ve DHMİ’den bir iki yetkilinin üstü kapalı, anlaşılmaz yorumunun dışında kayda değer bir açıklama da görmedik. Ve sonunda bir siyasetçi sözüm ona sahip çıktı… İktidarın ittifakı… TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, kış turizminin önemine değinerek, sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söylemiş. Sevgili Kamil Aydın kardeşim, hava yoluyla ulaşım ve mevcut olumsuzluklar sadece kış turizmi için mi önemli? Erzurum’dan ya da Erzurum’a herhangi bir havalimanından uçuş öncesi yolculara sosyal anlamda “Seyahat nedeniniz?” diye bir soru yöneltseniz, en az 150 tane keyfi olmayan önemli ve farklı cevap alırsınız. Şehrin mülki idare amiri de geçenlerde bir yerel radyoya konuk olmuş, olumsuz hava koşullarından dolayı seferlerin iptaline sebep, CAT 3 sistemini yetiştiremeyen yüklenici firmanın, kelimenin dar anlamıyla yorumlayabildiğimiz “kandırıkçı” çıktığını söylemiş. Velhasıl kelam, demek ki kimseye güven kalmadı. İhale, hangi şartnamelerle, hangi firma ya da firmalara verilmiş bilmiyoruz. Hem bilinse ne olacak ki? Hangi yaptırım gücü, hangi hukuk?
-SÜREKLİ DİLE GETİRDİK-
Uçak biletlerindeki dengesizliği; Erzurum ile hemen hemen aynı ya da 5-10 dakika uçuş mesafesindeki başka illere yapılan uçuşlardaki bilet fiyatlarına iki katı bazen üç katı pahalı oranı defalarca yazdık, sonuç alındı mı? Hayır… Bir başka konu; Erzurum’dan giden uçaklar, Ankara ya da İstanbul’da ne hikmetse hep uzak yerlere park ediyor ya da bu durum kasten sürekli bana denk geliyor arkadaş… Yine, İstanbul ve Ankara hava limanlarında uçuş kapılarındaki mesafe uzaklıkları da nedense hep Erzurum yolcularına denk geliyor… Bir garabet var bu işte, VİP’ten uçanlar bunları pek bilmez… Öte yandan; Esenboğa’da yolcuların uçağa biniş öncesi bekleme ve dinlenme yerleri de hayli daraltılmış. Yani her taraf kahveci, çantacı, parfümeri büfeleriyle dolmuş. Mevcut yerlerin hemen hemen yarısı kazıkçı işletmelere kiraya verilmiş. Bir konu daha var ki;
-ÇAKTIRMADAN GİYDİRME-
Cep uygulamanızdan ya da web ortamından online biletinizi alıyorsunuz. Uçuştan 24 saat önce chek in yapacaksınız. Birlikte uçacağınız eşiniz, arkadaşınız, çocuğunuz da var ise bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. THY, koltuk seçiminde sizi uçağın bir köşesine, kanadın üstüne, satın aldığınız biletteki diğer kişiyi farklı bir koltuğu atıyor. Yani yeriniz belli. Eğer yan yana oturmak için değiştirmek isterseniz, artı 20, 30, 40 TL artık akıllarına kim koymuşsa bu cin fikri, koltuk değişikliğinde ilave ücret ödemek zorundasınız. Bu gayri hukuki durumu çözecek mercii merak ediyorum doğrusu.
-BEN DE KANDIRMIŞ GİBİ OLMAYAYIM DA-
Aklım havada kaldı ya; naçizane bir çözüm önerisinde bulunacağım. Madem bu sorun Erzurum’un, gelin bir havayolu şirketi kuralım. Google’a sordum; Sıfır uçaklar 100 milyon dolardan başlıyor. Hem ikinci el uçaklar da var. Eli yüzü düzgün, boyasız, kazasız, önden vuruğu kırığı yok… Mesela Florida’da 2007 model bir A320 Airbus, 25 milyon dolar imiş. 15 bin saat uçuşu, 12 bin 500 iniş kalkışı varmış. Şirket kurmada mahir Sayın Sekmen, özelleştirme işinde kendini ispatlamış Sayın Yücelik; Ne dersiniz? Ben deyim; sekiz tane yolcu, iki tane kargo uçağı Erzurum’u çimdirir. Hem inadına Kayseri’ye bile uçarız… Görsünler Erzurumlular’ın kolektif akıl ve sermaye gücünü… Bu fotoğrafı Fırfırik’te çizerse, Vedat’la ben de businnes uçarız artık. Şaka da olsa, ironik bir öneri; Ne dersiniz?
FACEBOOK YORUMLAR