... ...
Reklam
Reklam
Mahmut ABİŞ

Mahmut ABİŞ


ERZURUM GÜNLERİ VE HINIS ŞEKER FASULYESİ

21 Aralık 2016 - 15:37

     Geçtiğimiz günlerde Ankara'da düzenlenen "Erzurum Günleri" Erzurum medyası ve sosyal medyada geniş yer buldu..Aslında bu yapılan etkinlikler ilk değildi.Bu yılki etkinliği farklı kılan ise Erzurum'un Güney ilçelerinin bu tanıtım organizasyona ilk defa katılıyor olmasıydı.Erzurum'un bir çok ürününün yanısıra "Hınıs'ın Şeker Fasulyesi " ve "Hınıs Balı "bu yıl ki organizasyonda tanıtım fırsatını yakalamış oldu.

     Erzurum Günlerinde kurulan standlara gerçekten ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.Ankara'daki Erzurumlular,Bürokratlar Siyasiler, Sivil toplum kuruluşları standları ziyaret edenlerdendi...Hınıs Şeker Fasulyesi ve Hınıs Balı da  bu yoğun ziyaretçi akımından nasibini aldı..

     Aslında bu organizasyondan önce Hınıs'ta ilçe Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekili Sayın Bülent AY beyefendi  Hınıs Şeker Fasulyesini tanıtmak için çeşitli etkinlikler yapmakta idi.Hınıs Belediye Başkanlığı bünyesinde, üzerinde Hınıs Fasulyesinin ve Hınıs'ın tarihini anlatan anektodların olduğu hediye paketleri dağıtılmaya başlanmıştı.Hazırlanan bu hediye paketleri her plartformda dağıtılıyordu.Devamında Ankara'da ki Erzurum Günleri etkinlikleri Sayın kaymakamımızın işini biraz daha kolaylaştırdı.

     Hınıs'ın Şeker Fasulyesinin kalitesi tartışılmaz.Bu kalite ile piyasada hakettiği yeri bulamayışının tek nedeni ise; yeterince tanıtımın yapılmayışı ve bunca yıla rağmen patentinin alınmamış olmasıydı. Yıllarca İspir Fasulyesinin aslında Hınıs Fasulyesi olduğu, Hınıs'tan satın alınan Fasulyelerin İspir Fasulyesiymiş gibi pazarlandığı dilden dile dolaşmaktaydı.Hınıs Fasulyesinin tescillenmesi ve patentinin alınmasıyla bu noktada çeşitli dedikoduların da önüne geçilmiş olundu.

     Hınıs Şeker Fasulyesini farklı kılan tadı,erken pişmesi ,pişince kabuk atmaması ve mide şişkinliği yapmamasıdır.Bingöl dağlarından çıkan sular ile sulanan Hınıs Şeker Fasulyesi marka tescili yapıldığı  için bundan sonraki süreçte rahatlıkla dış pazarda hakkettiği yeri bulacaktır.

     Peki bu ne demektir?

     Oluşan bu pazar Hınıs'ta Şeker Fasulyesi ekimini fazlalaştıracaktır. Üretim artacaktır.Kilosu şuan da bile 20 TL'ye satılan Hınıs Şeker Fasulyesi işsiz ancak tarım arazisi  olan bir çok kişi için gelir kapısı olacaktır.Üretimi arttırıcı bir diğer faktör ise,Başköy Barajının bitmesi olacaktır.Başköy Barajı bitince sulama kanallarıyla birçok tarım arazisi sulanacaktır.. Hınıs bu baraj ile kalkınacak ve topraktan bereket fışkıracaktır.

     Hınıs Şeker Fasulyesi,balı,kanyonu ve tarihi eserleriyle adeta yeniden doğuyor..Şimdi "bunlar zaten bir asırdır vardı değişen ne oldu" dediğinizi duyar gibiyim..Bir asırdır nihayet değerlerimizin farkına varan birisi çıktı ve ilçemizi sahiplendi.Bir kişinin yaptığını biz Hınıslılar bir asırdır yapamadık.Yapmadıklarımız bize göç,işsizlik,olarak geri döndü...İlçe
Kaymakamımız Sayın Bülent Ay biz Hınıslılar için çok büyük bir şans oldu.Halkın her alanda memnuniyeti toplumda ki psikolojik baskının bitmesinde büyük rol oynadı.Hınıslılar şimdi daha umutlu ve ilçesine vermediği değeri vermeye başladı.Ufkunu genişletti.Kişisel çıkarlardan çok toplumsal çıkarları ön plana çıkarmaya başladı.Hınıs büyük bir ilçeyken küçüldü ancak şimdi küçük bir ilçeyken büyüme yolunda emin adımlarla ilerliyor..Bu büyümede  en büyük emeği İlçe Kaymakamımız Sayın Bülent Ay beyefendi veriyor..Bizler de Hınıslılar olarak ilçe Kaymakamımıza yardımcı olmalıyız.

İyi bir ekip, güzel günlerin geleceğini bizlere müjdeleyecektir.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum