... ...
Reklam
Reklam

TÇMB ERZURUM'DA BETON YOLLARI ANLATTI

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başlayan 13. Ulaştırma Kongresinin açılış oturumuna, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna katıldı.

TÇMB ERZURUM'DA BETON YOLLARI ANLATTI
11 Ekim 2019 - 06:58
Reklam

Kongre’nin açılışında yaptığı konuşmada TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Yücelik, Proje ömrü boyunca çok az bakım-onarım gerektiren beton yollar uzun ömürlü, sağlam ve yerli bir alternatif olduğuna vurgu yaptı.

Yücelik, “Bu nedenle Avrupa’da ve ABD’de yaygın olarak kullanılmasına rağmen, ülkemiz KGM yol ağında sadece 8,1 kilometre beton yol bulunuyor, uygulamanın yaygınlaşması için Birlik olarak faaliyetlerimizi yürütüyoruz” dedi.

 

Beton Bariyerlerle trafik kazalarında ölüm oranını %20 azaltmak mümkün.

 

Fatih Yücelik, “Türkiye’de her gün trafik kazalarında; onlarca vatandaşımızın hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Trafik kazalarında ölüm oranını yaklaşık % 20 azaltan beton bariyerlerin Avrupa'da yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Sağladığı avantajlar sayesinde İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerde orta refüjlerde beton bariyer kullanımı yasal olarak zorunlu tutuluyor.

Açılım oturumunun ardından sunum yapan İnşaat Mühendisi Barış Akbelen, “Son zamanlarda ülkemizde kırsal yollarda yaygınlaşmaya başlayan, Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yollar, asfalt yollara göre %40 daha ekonomik ve 3-4 kat daha uzun ömürlüdür.” dedi.

 

Beton Yol ve Bariyerlerle %30’a yakın kamu yararı sağlamak mümkün.

 

Akbelen, Asfalt yolların bağlayıcısı olan bitüm, ithal ham petrolden elde edilen bir yan ürün olup, tamamen dışa bağımlıdır. Çimento ve beton ise yerli bir üründür olduğunu belirtti. Bununla birlikte yol ve bariyer yapımında betonun kullanılması, sektör içi rekabetin yanı sıra sektörler arası rekabetin oluşmasına imkân sağlayacaktır. Gelişmiş ülkelerde sektörler arası rekabet oluşturularak %30’a yakın kamu yararı sağlanmaktadır.

 

13. Ulaştırma Kongresi 12 Ekim Cumartesi gününe kadar farklı oturumlarla devam edecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum