Hınıs Fasülyesine Makine Ve Ekipman Desteği…

DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün 'Hınıs Şeker Fasulyesi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi' kapsamında alınan makine-ekipman, yapılan törenle çiftçilerin kullanımı için Hınıs İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim edildi.

Tüketiciler tarafından lezzetli oluşu dolayısıyla tercih edilen Hınıs şeker fasulyesinin daha fazla üretilmesi için Yeniköy’de düzenlenen “Tarla Günü” ve makine-ekipman teslimiyle ilgili toplantıya, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Hınıs Kaymakamı Bülent Ay, Erzurum İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, DAP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Gül Yıldız, İzleme ve Değerlendirme Koordinatörü Ömer Faruk Karyağdı, kamu kurum çalışanları, sivil toplum örgütleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.
DAP İdaresi destekleriyle Hınıs’ta yapılan Ruhsatlı Canlı Hayvan Pazarından dolayı teşekkürlerini ileten Hınıs Ziraat Odası Başkanı Abdulsamet Demir konuşmasında, Hınıs şeker fasulyesine coğrafi işaretin alınmasıyla değerinde satış yapacaklarını sözlerine ekledi.
Daha sonra söz alan Erzurum il Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, tarım sektörünün sürekli yapısal değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu, bunun da ülke kalkınmasına önemli bir katkı sağladığına işaret etti. Müdürlük olarak, 38 başlıkta çiftçilere destek sağladıklarını söyleyen Akar, bunlardan birisinin Hınıs Fasulyesinin Yaygınlaştırılması Projesi olduğunu dile getirdi. Bu yıl 2 ton İspir, 4 ton da Hınıs ve Karaçoban için fasulye tohumu alarak projeye start verdiklerini söyleyen Akar, amaçlarının söz konusu fasulyenin yaygınlaşmasını sağlamak olduğuna dikkat çekerek, projelerine destek sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.
DEMİR: “İSPİR ve HINIS FASULYESİ İÇİN GELECEK YIL EYLEM PLANI HAZIRLANACAK”
Erzurum’da önemli projeleri desteklediklerini söyleyerek konuşmasına başlayan DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, bu projelerden birisinin Hınıs’ta yapımı devam eden ve bu sene tamamlanacak olan Ruhsatlı Canlı Hayvan Pazarı olduğunu, ayrıca pazarın hemen yanı başına bir kesimhane de kurmayı planladıklarını söyledi. Hınıs şeker fasulyesinin aranılan bir ürün olmasına rağmen talebe cevap verilemediğinden bahseden Başkan Demir, üretimin emek gücüyle yapıldığı için üretimin artırılamadığını işaret etti. Dekar başına üretim maliyetlerinin azaltılması, üretimin artırılması ve karlılığın daha fazla olması için makineleşmeye geçmek gerektiğine vurgu yapan Başkan Demir, 2 adet 5 sıralı Pnömatik Mibzer ile 1 er adet patoz ve tohum selektörü makina desteğini bunun için yaptıklarını dile getirdi. Başkan Demir, makinelerin aktif kullanılması ve desteklerin devam etmesi halinde Hınıs fasulyesinin bir marka haline geleceğini ifade etti.
Fasulyenin ekiminden hasadına kadar, mesleki becerilerin artırılması için eğitimin şart olduğuna atıfta bulunan Başkan Demir, eğitim için Erzurum’da DAP İdaresi tarafından desteklenerek yapılan Çiftçi Eğitim Merkezi’nden yararlanılmasını isteyerek, “30’ar kişilik gruplar halinde eğitime katılanların masraflarını idare olarak biz karşılıyoruz” dedi.
2017 yılında, Erzurum fasulyesinin geliştirilmesi için bir eylem planı hazırlayacaklarını da belirten Başkan Demir, “İspir ve Hınıs fasulyesini markalaştırmak istiyoruz” dedi.
TAŞKESENLİOĞLU: “DAP İDARESİ’NE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Hınıs’ın ekilebilir arazisi bakımından önemli bir ilçe olduğunu, bu arazilerin üretime dönük kullanılmasıyla işsizlik sorununun ortadan kalkacağını söyleyen, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, “Siz çalışırken de biz sizin yanınızda olmaya gayret edeceğiz” dedi. Bu sene içinde Hınıs ve Karaçoban’ın yararlanacağı Tarım Kredi Kooperatifi’nin Hınıs’ta kurulacağı müjdesini veren Taşkesenlioğlu, “Coğrafi işaretin alınmasıyla Hınıs’ın da bir fasulyesinin olduğunu tüm Türkiye’ye duyurmuş olacağız” şeklinde konuştu. “Bugün burada bizi tekrar bir araya getiren DAP İdaresi’ne teşekkür ediyorum” diyen Taşkesenlioğlu, “İnşallah Hınıs’a olan hizmetler artarak devam edecek. Sizlerle beraber büyümenin arzusundayız.” dedi.
Törenin son konuşmasını Hınıs Kaymakamı Bülent Ay yaptı. İlçede tarım alanlarının büyüklüğünden bahseden Ay, “Üretim ilkel yöntemlerle yapılıyor. Bu eksikliği bertaraf etmek amacıyla müşterek hazırlanan projeleri DAP İdaresi’ne sunduk. DAP İdaresi de kaynaklarını zorlayarak bizlerin hazırlamış olduğu birçok projeye destek verdi. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sizlerin standardının yükselmesi için gerekli gayreti sarf edeceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından plaket takdimi yapıldı. Daha sonra, protokol ve törene katılanlarla birlikte mibzerle temsili ekimin yapıldığı alana gidildi ve DAP İdaresi tarafından finanse edilerek alınan makinelerin teslimi gerçekleştirildi.