Dışişleri Bakanlığı'ndan çok sert açıklama
Dışişleri Bakanlığı, son günlerde bazı basın organlarında Suriyelilerin Türkiye'den zorla geri gönderildiğine dair Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan iddialara yanıt verdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, “Son günlerde bazı basın organlarında Suriyelilerin ülkemizden zorla geri gönderildiğine dair Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan iddialara yer verildiği görülmektedir. Anılan kuruluş sözcüleri tarafından çeşitli televizyon kanallarında da dile getirilen söz konusu iddialar hiçbir surette gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye, ülkelerindeki savaş ortamından kaçan Suriyelilere beş yılı aşkın bir süredir ‘açık kapı politikası’ uygulamakta ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde, sınırda ‘geri göndermeme’ ilkesine titizlikle uymaktadır. Bu yaklaşımda herhangi bir değişiklik söz konusu değildir” denildi.
Açıklamada, “Bu politikanın bir sonucu olarak bugün ülkemiz 2.7 milyondan fazla Suriyeli’ye ev sahipliği yapmaktadır. 10 ilimizdeki 26 geçici barınma merkezinde misafir edilen 270 bin Suriyeli’ye gıda, sağlık, eğitim hizmeti verilmekte, psikolojik destek, mesleki eğitim ve sosyal faaliyet imkanları sunulmaktadır. Barınma merkezlerinin dışında yaşayan Suriyeliler de geçici koruma statüsünde olup, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadırlar. Suriyelilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için gerekli tüm adımlar atılmaktadır. Bu çerçevede, 15 Ocak 2016 tarihi itibariyle Suriyelilere çalışma izni verilmiştir. Türkiye, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Bu durum, ülkemizin geri göndermeme ilkesine titizlikle riayet ettiğinin açık bir göstergesidir. Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüş için teşvik edilmeleri veya mecbur bırakılmaları söz konusu değildir. Türkiye uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine bağlı olup ülkelerindeki şiddet ve istikrarsızlıktan kaçan Suriyelilere koruma sağlamaya devam etme hususunda kararlıdır. Ülkemiz, Suriyeliler için her türlü imkanı seferber etmişken, göçmen kabul etmemek amacıyla sınırlarını tel örgülerle kapatan bazı ülkelerin, bu tür haberleri yoğun bir şekilde kamuoylarına taşımaları da üzüntüyle karşılanmaktadır” ifadelerine yer verdi.